Sunday, 27 Sep 2020, 15:37:27

Welcome Guest | RSS
Atlas InfoNet
MainRegistrationLogin
Site menu

Login


Prima hartă a celor două Americi
= un mister nedezlegat de jumătate de mileniu =     Harta creată în 1507 de un călugăr german a fost descoperită abia în 1901 şi a fost cumpărată de SUA cu 10 milioane de dolari.

Prima hartă a celor două Americi      Din 13 decembrie, la Biblioteca Congresului American, publicul va putea vedea o hartă a lumii veche de 500 de ani pe care figurează pentru prima dată denumirea de America dată nou descoperitului continent. Harta a fost întocmită în 1507, de călugărul german Martin Waldseemüller, la mănăstirea franceză Saint-Die, la comanda dată lui şi altor oameni de ştiinţă de către prinţul de Lorena. Misterul, nedezlegat nici până azi al acestei hărţi, constă în redarea extrem de fidelă a contururilor coastelor – în special a coastei de vest a Americii de Sud , precum şi în plasarea acolo a unui ocean imens când la acea dată Oceanul Pacific nu fusese descoperit.


      Abia în 1513, Vasco Nunez de Balboa a străbătut continentul de-a latul şi a ajuns la Pacific, iar Magellan a ajuns la capătul de sud al continentului abia în 1520. Muzeograful John Herbert, şeful secţiei de hărţi a Bibliotecii Congresului, afirmă că, potrivit informaţiilor pe care le deţinem azi despre cunoştinţele de geografie europene din acea perioadă , în 1507 nu s-ar fi putut întocmi o hartă atât de exactă şi modernă a lumii. În acest context, « se pune întrebarea cum au putut realiza autorii acest lucru », spune Herbert.

      În notele însoţitoare se arată că harta a fost întocmită pe baza operelor din antichitate ale lui Ptolemeu şi ale jurnalului de călătorie a contemporanului autorului hărţii, Amerigo Vespucci. Dar, potrivit lui Herbert, acest jurnal nu era suficient, fiind necesară şi existenţa altor surse, poate chiar şi nişte schiţe de hărţi. Din notele amintite reiese că Waldseemüller a fost cel care a denumit noul continent America, dar mai târziu a avut îndoieli în ceea ce priveşte numele.

     Aşa se face că într-un atlas întocmit şase ani mai târziu figurează numai coasta de est, denumită Terra Incognita. « El a eliminat cuvântul America, acesta nu mai figurează nici în atlas, nici pe hartă şi nici în textul însoţitor », arată muzeograful american. Harta maritimă întocmită tot de Waldseemüller în 1516 prezintă numai părţi din noul continent, iar nordul este legat de Asia. America de Sud devine Terra Nova, iar cea de Nord - Terra Cuba.


      Nimeni nu ştie ce l-a determinat pe autorul hărţii să-şi modifice viziunea. Teoria lui Herbert este că în spatele acestei schimbări s-ar fi aflat interesele politice ale puterilor coloniale. Prin Tratatul de la Tordesillas din 1494, Spania şi Portugalia au împărţit lumea, dar linia despărţitoare a celor două sfere de interes lipseşte din harta din 1507 a Americii şi, potrivit steguleţelor ce desemnau zonele de influenţă, în sudul noului continent figura Portugalia, deşi, potrivit tratatului, acesta aparţinea Spaniei. Herbert nu exclude posibilitatea ca harta din 1507 să fi fost întocmită sub influenţă portugheză, iar cea din 1516, sub cea spaniolă.

     Harta a zăcut aproape 400 de ani în biblioteca unui castel din Germania şi a fost descoperită abia în 1901. Biblioteca Congresului SUA a
achiziţionat-o în 2003 de la prinţul Johannes Waldburg-Wolfegg, cu 10 milioane de dolari.


Calendar
«  September 2020  »
SuMoTuWeThFrSa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Polls
Rate my site
Total of answers: 39


Copyright MyCorp © 2020Make a free website with uCoz