Din toate timpurile , Spania a ramas in ochii necunoscatorilor o tara tesata cu mistere.
Frumusetea unica si asezarea sa geografica privilegiata , intre Europa si Africa,au facut din aceasta tara , inca din antichitate o rascruce, un punct de intalnire intre est sivest. Diversitatea culturala , amestecul de civilizatii care si-au gasit aici un loc ideal, au lasat in urma lor o cultura original unica , un experiment admirabil.
Spania, atat de des cucerita , dar in final o cuceritoare, a reusit sa-si adune dispersatele vestigii, intr-o tara moderna , ai carei locuitori, mandri de trecutul lor, s-au decis sa accepte si provocarile viitorului. Spania este o tara variata si foarte diferita : Nordul umed si verde; Centrul ses, rar populat; Coasta Mediteraneean fertil si stralucitoare;
Sudul (Andalusia) cel mai renumit, uscat si fierbinte, luminos ca vopseaua alba cu care sunt pictate casele; cele doua arhipelaguri, Baleare si Canare, ca doua surori dar destul de diferite.
Cunoscuta in lumea intreaga pentru muzica si dansul Flamenco, pentru luptele cu tauri, plajele fantastice si mult soare, Spania ofera mult mai mult decat atat. Este si a fost timp de secole unul dintre cele mai importante centre culturale ale Europei. Orasele imbina arhitectura veche cu cea moderna, desi fiecare regiune este diferita in felul sau prin asezare geografica, clima si chiar personalitate. Este o tara a carei cunoastere trebuie aprofundata. Spaniolii spun ca Spania este diferita , dar nu specifica nici un alt
termen de comparatie.
Frumusetea unica si asezarea sa geografica privilegiata, intre Europa si Africa, au facut din aceasta tara, inca din antichitate o rascruce, un punct de intalnire intre est si vest.
Diversitatea culturala, amestecul de civilizatii care si-au gasit aici un loc ideal, au lasat in urma lor o cultura originala unica, un experiment admirabil. Spania, atat de des cucerita, dar in final o cuceritoare, a reusit sa-si adune dispersatele vestigii, intr-o tara moderna, ai carei locuitori, mandri de trecutul lor, s-au decis sa accepte si provocarile viitorului.
Spania este o tara variata si foarte diferita: Nordul umed si verde; Centrul ses, rar populat; Coasta Mediteraneeana fertila si stralucitoare; Sudul (Andalusia) cel mai renumit, uscat si fierbinte, luminos ca vopseaua alba cu care sunt pictate casele; cele doua arhipelaguri, Baleare si Canare, ca doua surori dar destul de diferite. Veti gasi aici o retea de hoteluri, pensiuni si case rurale, toate dotate cu servicii deosebite, adaptate cerintelor celor mai variate categorii de turisti.
Recomandari:
Parcul Guell – opera spectaculoasa a celebrului Antoni Gaudi, care a combinat armonios natura cu arta manuala, parcul este situat pe un deal, oferind o vedere excelenta asupra Barcelonei. Tot aici se afla si Casa Gaudi unde celebrul artist si-a trait ultimii 20 de ani.
San Lorenzo de El Escorial – complex impresionant, o manastire, un palat si o biserica adapostite de dealurile Sierra de Guadarrama, la 1 ora distanta de Madrid. Clima blanda din aceasta zona a favorizat de secole refugiul regilor si locuitorilor madrileni in acest impresionant complex, construit intre 1562 si 1584 de arhitectul renascentist Juan de Herrera la ordinul lui Filipe al Iilea, care a murit aici in 1598. Veti mai gasi aici o basilica, maunsoleul regal, colectii de arta, o biblioteca si un muzeu.
Toledo – un fascinant oras, situat la 70 km distanta de Madrid, centru regilor vizigoti, capitala imperiala si totodata resedinta maura, evreeasca si crestina. Orasul a fost capitala Spaniei pana in anul 1560, iar turistii raman impresionati de strazile inguste, de zidurile monumentale ce inconjoara orasul. Sentimentul pe care il veti incerca este de intoarcere in timp, in evul mediu.
Bucataria spaniola se distinge prin folosirea unor ingrediente specifice, precum: ulei de masline, o mare varietate de legume, orez, usturoi care joaca un rol importante in preagtirea preparatelor traditionale.Veti gasi in mai toate regiunile specialitati din peste, legume si carne de porc.
Tapas sunt platouri cu gustari care se servesc ca aperitive, insotite de un pahar de vin. De la cele mai simple variante, care contin sunca, carnati si branza, pana la cele mai rafinate, cu peste, creveti, caracatita si fructe de mare, insotite de sosuri traditionale, platourile tapas concentreaza gusturile nenumarate ale Spaniei.
Una dintre cele mai populare bauturi, Sangria este un amestec racoritor de vin, coniac si suc de fructe exotice, cu bucatele taiate marunt de kiwi, portocale, lamaie, ananas sau mango.
Bautura poate fi cumparata in orice magazin sau o puteti savura la restaurante si terase.
In ceea ce priveste vinul, acesta este la mare inaltime, aminitind de vinurile de Rioja, de Ribera del Duero, Penedes si La Mancha. Vinurile de Jerez si Andalusia au deja faima internationala fiind apreciate in special in tarile anglo-saxone, insa datorita marii diversitati in care se gasesc, au ajuns sa satisfaca aproape toate gusturile
Litoralul mediterenean este situat intre granita cu Franta in nord si stramtoarea Gibraltar in sud, litoralul mediteranian cuprinde patru mari "costa" si anume: Brava, Dorada, Blanca si del Sol inclunzand un lung sir de statiuni balneo - maritime cum ar fi Torremolinos, Marbella, Estepona, Fuengirola, Tossa del Mar, etc.